Köphjälp - Din guide i djungeln och en riktigt bra start


Välj den kategori som du behöver få hjälp med nedan. 

TakboxTakräckenCykelhållare

Takboxar

Takräcken

Cykelhållare

Takboxar

När du väljer takbox behöver du först och främst fundera ut vilket behov du har. Om du behöver lasta in längdskidor i boxen så behöver du välja en lång takbox. Klarar du dig med moderna slalom/carvingskidor eller om du bara ska ha packning i så fungerar det oftast med en kortare takbox.

Vår definition på en lång takbox är att denna är ca 225 centimeter eller längre.
En kortare takbox är ca 208 centimeter eller kortare.

Om du är ute efter att maximera packutrymmet ska du välja en takbox som är högre. Ska du endast packa skidor och exempelvis lite lösa jackor väljer du en lägre takbox. För att maximera nyttovolymen är det bättre att välja en högre takbox än en bred takbox i och med att du då kan packa bagar, väskor på ett effektivare sätt.

Vår definition på en låg takbox är cirka 27-30 centimeter.
Definitionen på en mellanhög takbox är cirka 35-37 centimeter.
Definitionen på en hög takbox är cirka 39-47 centimeter.


Takräcken

Takräcke eller lasthållare som det ibland kallas är samma sak. Takräcket är grunden till allt du vill lasta på taket och ingår inte när du köper takbox, cykelhållare eller andra hållare. Vi har valt att jobba med Thule som är världens största tillverkare av takräcken och levererar produkter med hög kvalitet, bra passform samt som är lätta att sätta på och ta av bilen.

För att underlätta valet av takräcke har vi tagit fram färdiga paket till de vanligaste bilarna och lagt upp dessa här:
Takräcken kompletta paket.

Om du inte hittar du din bil är det ingen fara på taket. Du hittar enkelt rätt takräcke med hjälp av Thules Köpguide. Mer information om guiden hittar du här: Thule Köpguide. Bra att veta när du använder guiden är att ett takräcke består av 2, 3 eller 4 olika delar. 

Bilmodeller har olika fästsystem på taket som används att fästa takräcket i, exempelvis integrerad reling eller klassisk takreling. I nästa avsnitt finner du en förklaring på dessa olika varianter.

Du behöver även fundera på vilken typ av lasthållarrör du önskar, vanligast är WingBar eller Squarebar (klassiskt fyrkantsrör). Det som säljs mest är Wingbar i och med att de är tystare och har ett praktiskt t-spår som tillbehör kan fästas i. Det finns även utdragbara lasthållarrör från Thule som heter Slidebar, läs mer här.

I exemplet nedan så listas de tre
 olika delar som behövs för ett komplett takräcke till en Audi A4 Variant:

  1. Thule Rapid System 753 - Fotsats 753, universal fotsats.
  2. Kit 4007 Fixpoint XT - kitsats 4007, formad efter den specifika bilmodellen.
  3. Thule WingBar EVO  - Rörsats WingBar 118 cm, längden är anpassad efter din bil.

Det är dessa delar som automatiskt hamnar i din varukorg när du skickas tillbaka från Thules köpguide till vår butik.

Är du intresserad av alternativ till Thules takräcken så jobbar vi även med Whispbar. Börja med att gå till www.whispbar.se och leta fram din bil. Skriv sedan ner numret på takräcket som passar till just din bil, t ex S45, och sök sedan upp det du behöver i vår butik.

Fästsystem på bilar för takräcken

Rails/relingar - klassiska relingar
Även om du har rails/relingar på bilen så kan du inte fästa takboxen/cykelhållaren i dessa direkt. 
Dessa finns på bilen så att du kan fästa takräcket på ett smidigt sätt. Klassiska rails/relingar har mellanrum under sig, ungefär som ett stort handtag.


Bild på klassiska rails/relingar.

Integrerad reling, flushrails, intracker - moderna relingar
Även om du har integrerad reling, flushrails, intracker på bilen så kan du inte fästa takboxen/cykelhållaren i dessa direkt. 
Dessa finns på bilen så att du kan fästa takräcket på ett smidigt sätt. Moderna relingar har inget mellanrum under sig, de sticker upp från biltaket som en förhöjd list. Integrerade relingar kallas felaktigt "Fixpoint XT" i Thules Köpguide. Du skruvar inte fast något i karossen utan klämmer runt din integrerade takreling.


Bild på integrerad reling, flushrails, intracker.

Fixpoint
Fixpoint innebär att du på bilens tak har små luckor som du viker upp/skjuter åt sidan. Under luckan finns någon slags fästpunkt, oftast en hongänga som man skruvar fast takräcket i.


Bild på fixpoint.

T-spår
Med T-spår så menas det att det sitter två skenor på biltaket som man kan skjuta in fästen i.


Bild på ett T-spår.

Bilar som saknar ovanstående fästsystem
På bilar som saknar ett speciellt monteringssystem för lasthållare så klämmer man fast takräcket mellan biltak och dörrpost. Detta kan dock gälla bilar med ovanstående fästsystem men Thule har valt att inte ta fram takräcke till den bilmodellen.


Bild på system som man klämmer fast mellan biltak och dörrpost.

 
CYKELHÅLLARE

Dragkroksmonterade cykelhållare
De cykelhållare vi säljer passar på samtliga "vanliga" dragkrokar i Sverige. Hållarna finns i olika modeller där man hänger upp cykeln eller ställer cykeln på en plattform. Det bästa sättet att bilda sig en uppfattning vad det är som skiljer sig mellan de olika modellerna är att ladda ner monteringsanvisningarna som du hittar under respektive produkt. Förutom rent designmässigt så skiljer det sig hur man lastar cykeln, monterar cykelhållaren m.m.

Takmonterade cykelhållare
Samtliga modeller av takmonterade cykelhållare passar på Thules takräcken, ibland krävs en extra adaptersats. Det bästa sättet att bilda sig en uppfattning vad det är som skiljer sig mellan de olika modellerna är att ladda ner monteringsanvisningarna som du hittar under respektive produkt. Förutom rent designmässigt så skiljer det sig hur man lastar cykeln, monterar cykelhållaren m.m.

Bakluckemonterade cykelhållare
Backluckemonterade cykelhållare passar dig som saknar dragkrok och inte vill eller kan ha cyklarna på taket. Det finns ingen modell som passar alla bilar utan du behöver leta upp din bil på Thules Köpguide för att hitta rätt hållare.

Om det finns en passande modell framtagen för din bil får du upp ett eller flera förslag i guiden. Får du istället förslag på takräcke till din bil så betyder det att det inte finns någon cykelhållare som passar till din baklucka. 

THULE PROFESSIONAL

Ladda ner köphjälpen för att se vad du behöver för takräcke till just din bil. Thule Professional Köphjälp 

Tveka inte att kontakta oss om du behöver hjälp.

För att förbättra användarupplevelsen på takbox.se använder vi cookies. Genom att använda takbox.se godkänner du detta.

Jag förstår