Köpguide- Välj rätt taktält

Hur fungerar taktält? – en fullständig guide

Hur väljer du taktält? Och hur säkerställer du att det passar för din bil? Här får du svar på det och andra frågor!

Taktält har utformats för campare som älskar äventyr. Eftersom de är så snabba att sätta upp är det enkelt att campa var som helst och den tåliga konstruktionen gör dem perfekta för vildmarken.

Så det är dags att sluta med att sätta tältet på den kalla, leriga marken och klättra upp i trädtopparna? Ok, men innan du gör det bör du tänka på en del saker. Thules fullständiga guide hjälper dig att få svar på viktiga frågor.

Här beställer du ditt taktält!


Varför ska du köpa ett taktält?

Det finns många fördelar med ett taktält:

Äventyret. Med ett taktält kan du uppleva naturen i alla väder. Tälten är utformade för att hålla i längden. De är mycket tåligare än vanliga tält som du slår upp på marken och kan användas i alla former av terräng.

Utsikten. Att komma upp från marken innebär att du får möjlighet att se ut över landskapen precis utanför tältet. Vissa taktält har till och med inbyggda fönsterpaneler så att du kan drömma dig bort under stjärnhimlen.

 

Snabb montering. Taktälten kan packas upp och ned på bara några minuter. Du slipper krångla med alla pinnar som ska sättas i marken med ett vanligt tält. Allt du behöver göra är att vika upp tältet. Sedan är det klart. Det innebär mer tid att uppleva naturen och mindre krångel med att hantera utrustningen.

Komfort. De flesta taktält har inbyggda madrasser som är mycket bekvämare än luftmadrasser (särskilt en där luften gått ur...). Kuddar och täcken förvaras inuti tältet så att du kan hoppa in och lägga dig så fort du slagit upp det. Dessutom slipper du ojämna underlag med knöliga stenar i ryggen.

Enkelt att hålla rent och torrt. Du slipper kontakten med lera, snö, sand och småkryp.

Utformat för alla väder. Materialen som används för taktälten har utformats för att tåla hårda väderförhållanden bättre i jämförelse med vanliga tält.

Taktält jämfört med husvagn?

Taktältet är billigare än en husvagn, skåpbil eller husbil – men är fortfarande ett mobilt hem på bilen. Tälten kan användas på alla typer av bilar vilket gör dem mer flexibla. De är också perfekta för äventyr i vildmarken.

En husvagn, skåpbil eller husbil är ett bättre alternativ för de som vill att det ska kännas som i ett riktigt hem med vatten och avlopp. Eftersom de är större har de ofta mindre flexibilitet än taktält.

Här beställer du ditt taktält!


Hur använder du ett taktält?

Så här monterar du ett taktält

Innan du ger dig ut och campar måste du montera taktältet på bilen. Taktält är utformade på olika sätt och monteras på olika sätt, men här följer den vanligaste proceduren för de flesta tält:
1. Placera tältet på bilens takräcke och skjut det på plats.
2. Fäst tältet genom att skruva fast den medföljande monteringsdelen.

För mer specifika instruktioner, se alltid manualen för ditt specifika tält.

De senaste taktältmodellerna från Thule inkluderar exklusiva monteringsfästen som gör det superenkelt att installera tältet på takräcket på högst fyra minuter – dubbelt så snabbt som de flesta vanliga tält. Med den här nya monteringssatsen kan du också låsa tältet till takräcket för extra säkerhet.

Här beställer du ditt taktält!


Glöm inte takräcket!

En viktig del, men lätt att glömma – takräcken. Med Thules takräcken kan du göra livet lite lättare och använda flera av våra produkter med din bil på dina friluftsäventyr.

Här finner du våra kompletta paket med takräcken!


Så här använder du taktältet

Du är framme och ska sätta upp taktältet. Hur gör du? Det finns två alternativ, vika ut eller slå upp, och båda är mycket snabbare än för vanliga tält.

Vika ut: Det vanligaste för tält med mjukt skal. Du drar helt enkelt av transportöverdraget, drar ut stegen och viker ut tältet. Justera stegen så att den når marken och sedan är du klar!

Slå upp: Det vanligaste för tält med hårt skal. Lossa spärrarna så slås tältet upp på plats. Inte svårare än så!

Hur lång tid tar det att få upp ett taktält?

Några verkliga entusiaster har intresserat sig för just den frågan. Vid tidtagning visas att de flesta taktält kan öppnas och vara klara att använda på i genomsnitt 3–4 minuter.

Processen för att öppna tältet, installera fönstren och regnskyddsstänger kan ta lite längre tid, ungefär 4–6 minuter. Det går vanligtvis snabbare för tält med hårt skal eftersom de inte har några ytterligare funktioner, t.ex. regnskyddsstänger, att montera.

Var kan du campa med ett taktält?

Du kan sätta upp tältet överallt där camping är tillåten. Campingplatser, vissa nationalparker och vissa parkeringar kan tillåta camping. Kontrollera riktlinjerna från de lokala myndigheterna för att se om camping med bil tillåts. Det finns appar, t.ex. iOverlander och Allstays, som hjälper dig att hitta platser där camping är tillåten.

Här beställer du ditt taktält!


Vilket taktält är bäst?


Taktält för familjer

De största taktälten har vanligtvis en maxvikt på 290 kg, vilket är perfekt för familjer med fyra personer. Taktält som kompletteras med förtält ger extra utrymme för de små när de ska göras i ordning för dagen eller kanske en plats att sova på natten.

Här beställer du ditt taktält!Taktält för weekendresor och kortare turer

Om du är typen av äventyrare som gillar snabba weekendresor eller kortare vistelser på campingplatser, är ett kompakt och lätt taktält perfekt. Med tältet Thule Foothill skapas utrymme på biltaket och det passar mindre fordon, t.ex. crossoverbilar och kombimodeller, och gör det möjligt att ta med en cykel, kajak eller annan extra utrustning.

Taktält för tåliga äventyrare

Om du planerar en långresa ut på landsbygden väljer du ett taktält som är utformat för platser där vägen tar slut. Med tjockare tältmaterial och golv med diamantmönstrade plattor är tältet tåligare mot brutala väderförhållanden och tuff terräng. Ett sådant tält passar perfekt för släpvagn eller terrängbil.

Taktält med hårt skal fungerar också perfekt på jeepar och pickupflak. Det hårda materialet gör dem extra tåliga mot regn och blåst.

Här beställer du ditt taktält!


Taktält med mjukt skal

Taktält med mjukt skal är tillverkade i slitstarkt tyg och finns i en rad olika storlekar för upp till fyra personer. De passar perfekt för campare som behöver extra utrymme för barn, husdjur eller utrustning. De är även idealiska för naturälskare som vill sova under bar himmel.

Egenskaper hos ett taktält med mjukt skal:

 • Kan slås upp på 3–4 minuter – du behöver bara dra av transportöverdraget och vika upp tältet. Det gör dem mycket snabbare än vanliga marktält.
 • Lättviktiga och därmed enklare att lasta på och av fordonet
 • Kan vikas ihop kompakt på takräcket om du vill lämna plats för andra sporthållare på taket
 • Passar med ett förtält eller en markis som ger ytterligare skyddat utrymme
 • Panoramafönster som ger bättre ventilation, utsikt mot stjärnhimlen och en närmare känsla till naturen
 • Rymligare än tält med hårt skal och de största modellerna rymmer upp till fyra personer
 • Det mer prisvärda alternativet

Takktält – tillbehör och funktioner

 • Hur värmer du upp ett taktält? Använd en vadderad isolering. I det här tältet är den fäst i tältets innerram för att ge ett extra skydd mot kyla. Taktält är generellt varmare än vanliga tält eftersom de är tillverkade i tjockare material och för att de har ett inbyggt isoleringslager. För att inte nämna fördelen med att du slipper kontakt med den kalla marken.
 • Varför ska taktältet användas med ett förtält? Med vissa taktält medföljer ett avtagbart förtält. Det ger mer skyddat utrymme där du kan klä på dig inför en dag av utforskande eller använda för att förvara utrustning.
 • Sängkläder: En av fördelarna med ett taktält är madrassen som ger en välförtjänt god nattsömn och redan finns installerad. Allt du behöver göra är att slå upp tältet och hoppa in.
 • Antikondensmatta: Med den här mattan skapas ett luftflöde som leder bort fukt och förebygger mögel.
 • Skoväskor och tältförvaringsväskor: Håll insidan av tältet så ren och torr som möjligt (av grundläggande vikt vid camping) genom att hänga en skoväska utanför tältet där du kan placera leriga skor.

Här beställer du ditt taktält!


Hur vet du om ett taktält passar på din bil?


Vi vet hur viktigt det är att garantera taktältets säkerhet. Därför är det av största vikt att det har korrekt passform för din bil.
Vi har testat våra taktält med flera olika fordon och alla takräcken från Thule ger perfekt passform. 
Det som är mest avgörande för fordonets kompatibilitet är om taktältet väger mindre än den maximala lastkapaciteten, både när fordonet är i rörelse och står parkerat. Se nedan för mer information.


 • Den statiska viktkapaciteten är å andra sidan vikten som bilen har kapacitet för när den är parkerad, när tältet slås upp och stegen monteras. Eftersom stegen ger ytterligare stöd är den statiska viktkapaciteten vanligtvis tre gånger högre än den dynamiska viktkapaciteten. Den visar nödvändig kapacitet för att bära tältet och personerna som sover i det.


Takräckesmontering

 • Du bör köpa ett eftermarknadstakräcke eftersom de har högre viktkapacitet än de flesta fabriksinstallerade räcken som medföljer bilen.
 • Taktälten passar på de flesta takräcken från Thule. (Ej EDGE!).

Här beställer du ditt taktält!


Krävs det ett takräcke för att använda ett taktält? Ja! Taktält monteras på takräcket på din bil, SUV, pickupbil eller skåpbil.

Går det att använda ett taktält på en jeep eller pickupbil? Ja! De flesta taktält passar på de flesta fordon, det kan vara en bil, SUV eller pickupbil.

Kan jag lägga ett taktält och en kajak på hållaren? Fungerar det med kanoter och cyklar? Ja! Vissa taktält ger tillräckligt utrymme för en kajak, kanot eller cykel på sidan. Ett taktält och en lastbox är också ett alternativ. Se bara till att bilen har den viktkapacitet som krävs.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.